Actueel

Turvallinen työskentely di-isosyanaattikoulutuksen kanssa

Kuten olette varmaan jo kuulleet, uusi asetus tulee voimaan 24 alkaen. Tässä asetuksessa määritellään rajoitukset di-isosyanaatteja sisältäville tuotteille. Tämän asetuksen ensimmäinen askel on nyt otettu, mikä tarkoittaa, että seuraava virke on lisätty kaikkiin kyseisten tuotteiden merkintöihin; "2023 alkaen asianmukainen koulutus on annettava ennen teollista tai ammattikäyttöä."

Toinen vaihe on, että kaikkien käyttäjien, sekä ammatti- että teollisuuskäyttäjien, on oltava koulutettuja ja sertifioituja 24. elokuuta 2023 alkaen. Alan organisaatio FEICA on kehittänyt tähän koulutusohjelman yhteistyössä ISOPA:n ja ALOPA:n kanssa.

Mitä ovat di-isosyanaatit?

Di-isosyanaatit (kutsutaan usein isosyanaateiksi) ovat ryhmä kemikaaleja, joita käytetään laajalti uretaanikemiassa niiden reaktiivisuuden vuoksi. Nämä ovat usein 2-K-järjestelmiä, jotka yhdistetään käytettäessä ja reagoivat korkean reaktiivisuuden ansiosta nopeasti haluttuun lopputulokseen (vaahto, pinnoite jne.). Näitä isosyanaatteja käytetään PremTechissä useissa 2-K-tuotteissa ja eristävässä PUR-tuotteessamme. Yleisesti käytettyjä di-isosyanaatteja ovat: metyleenidifenyylidi-isosyanaatti (MDI); tolueenidi-isosyanaatti (TDI); heksametyleenidi-isosyanaatti (HDI); metyleenidisykloheksyylidi-isosyanaatti tai hydrattu MDI (HMDI) ja isoforonidi-isosyanaatti (IPDI).

Mitkä ovat vaarat?

Isosyanaateilla on aspiraatioherkistymisvaara. Jos joku altistuu riittävän suurelle annokselle (annoksen määrä vaihtelee usein henkilöittäin), hän voi saada allergian. Kun allergia on kehittynyt, jopa erittäin pienille ainepitoisuuksille altistuminen voi aiheuttaa astman oireita.

Koulutus

Rajoitus kertoo, missä tilanteissa koulutusvaatimus on voimassa ja mitkä vaatimukset koulutuksen tulee täyttää. Se sisältää laajan luettelon aiheista, jotka on käsiteltävä koulutuksessa, ja se edellyttää myös sertifiointia, joka uusitaan vähintään 5 vuoden välein.

Kuinka seurata tätä koulutusta

Rajoituksen jälkeen (ja jo ennen sitä) teollisuus on työskennellyt tehdäkseen isosyanaattien kanssa työskentelyn turvallisemmaksi. Tätä tarkoitusta varten on perustettu erityinen verkkosivusto, ja täällä on myös tarjolla kokoelma koulutuskursseja. Koulutusta voi seurata seuraavan URL-osoitteen kautta; https://www.safeusediisocyanates.eu/nl/self-e-learning-nl . Kirjoitushetkellä sinulla on vielä 150 päivää aikaa seurata tätä koulutusta ja kustannukset ovat 15 € per henkilö - joka tulee maksaa heti ilmoittautumisen jälkeen.